Fem favoritter

fem deilige smakfulle, grønne, sanselige, inspirerende ting i høst

gartneri_header6-1280x600.png

GARTNERI/BUTIK/KAFÉ:

Det økologiske gartneri

Grennessminde i Taastrup utenfor København er et bo- arbeids- og utdannelsessted for unge med særlige behov. De driver blant annet Det økologiske gartneri som byr på alt mulig grønt til hagen og plantekassene, også et stort utvalg spiselige flerårige planter. Hvis man ikke selv har hage kan man gå på selvplukk, og bybarn kan klappe både kaniner og geiter og kanskje få en ridetur på en ponni. Når dere har fylt trallen opp med ting til hagen eller verandakassen kan dere trykt ta lunsjen eller kaffekosen under drueklasene i kafeen inne i drivhuset. Fra deres eget økologiske bakeri selger tilbyr de til denne tid beste bakevarer jeg har smakt! Det hele er også til veldig fine priser.

Les mer på gminde.dk

 

 

permakulturhaven.jpeg

BOK:

Permakulturhaven – om flerårige grøntsager, skovhaver & gravefri dyrkning til selvforsyning & en levende fremtid

av Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb

2017, dansk, 284 sider, DKK 240

Endelig er det kommet en praktisk permakulturbok fra det nordiske klimaet. Mine permakulturundervisere og naboer på Friland Karoline og Tycho tar utgangspunkt i egne erfaringer fra dannelsen av deres permakulturhave over de siste fem års tid. I deres lille hage har de fått plass til både skoghage, kjøkkenhage, drivhus, dam, ender og alt mulig annet lekkert som holder dem selvforsynende med grønt året rundt. Boken er både for den erfarne haveentusiasten, den dedikerte permakulturisten og for nybegynneren.

Kjøp boken på permakulturhaven.dk

 

demain.jpg

 

 

 

 

 

FILM:

I morgen (2015)

originaltittel: Demain

Dette er ikke en helt ny film, men den er ny for meg. Og den er virkelig verdt å se for alle som har bruk for å gjenfinne troen på at forandring er mulig. Ja, den starter med de dommedagsprofetiene vi kjenner, og ja, klimaforandringene er i gang. Heldigvis vender tonen hurtig og gjennom filmen møter vi ildsjeler som allerede er godt i gang med å gjøre verden til et bedre sted. Veldig inspirerende!

Du kan se leie eller kjøpe den på amazon, youtube eller itunes. Les mer om filmen på imdb.

 

 

BUTIK:

LØS marked

På Vesterbro i København ligger en liten ny gammeldags kjøpmannsforretning og viser hvordan man godt kan få alt man har lyst på uten ta en eneste miljøbelastende emballasje med hjem i handlenettet. Jeg håper det kommer LØS butikker alle steder og at andre kjøpmenn og –kvinner kaster seg på bølgen og tilbyr lokale, økologiske og lekre dagligvarer i løsvekt. Du kan også fylle din gamle sjampoflaske eller universalsåpe opp hos LØS. Husk å ta egne beholdere med til det du skal kjøpe! Glemmer du det, har de et pantsystem, så du kan kjøpe de beholderne du trenger for å komme i gang.

loes-market.dk

 

static1.squarespace.jpg

KUNST:

Gran

Den nordiske designgruppa Holdbar har trykket granen til sitt bryst. Det siste året har de arbeidet med å nyfortolke gran som et felles nordisk element. I Hareskoven utenfor København har de bygget et varig verk, en plattform som skal få folk til å bevege seg utenfor stiene. Verket er kun 100 meter fra Hareskov S-tog stasjon, på den nordlige siden av skinnene. Ta en høsttur dit hvis du kan! 

Les mer om Holdbar